Helemaal (gek op) Brahms concert serie
Multiple dates and times
Lutherse Kerk, 9711KC
Description
“Study Bach, there you will find everything.”
―
Johannes Brahms
Wegens het succes van de 'Helemaal (gek op) Bach' concertserie zal Jobine Siekman komend seizoen opnieuw drie keer optreden in de Lutherse Kerk in Groningen. De componist in focus voor seizoen 23/24 is door het publiek verkozen: Brahms! Voor solo cello is er geen muziek van Brahms, maar gelukkig heeft hij allerlei prachtige kamermuziek geschreven waarin de cello een mooie rol vervult. Het belooft daardoor een interessante en afwisselend serie te worden waarin de verschillende ensembles en collega-musici van Jobine te horen zullen zijn. Op 29 oktober zijn Coraline Groen (viool), Sofie van der Schalie (altviool) en Rik Kuppen (piano) te gast, op 3 februari treedt het Delphine Trio samen met zangeres Marijke Beute op. Ten slotte speelt een nieuw ensemble, voor deze gelegenheid omgedoopt tot Jobine & Friends, op 1 juni het strijksextet in Bes en andere werken voor die bezetting.
Als bewonderaar van Bach, maar ook van de cello (hij bespeelde die zelf ook) is Brahms de perfecte voortzetting van de 'Helemaal (gek op).....' serie. Kom met ons meegenieten van de lyrische, ingenieuze composities die soms intiem en dan weer groots en zelfs symfonisch zijn!
De volledige concertprogramma's staan hieronder en verder naar beneden kunt u lezen over de verschillende ensembles en gastmusici die zullen optreden. Dit seizoen is er ook een extraatje voor wie het Passe-partout bestelt: behalve kaarten voor alle drie concerten ontvangt u daarnaast een week voorafgaand aan elk concert een exclusieve video van een uitvoering van de 6 liederen voor cello & piano door Jobine.
29 oktober 2023, 15:00 met Coraline Groen, Rik Kuppen & Sofie van der Schalie
Sonate nr. 2 voor cello & piano in F groot, op. 99
Sonate nr. 2 voor viool & piano in A groot, op. 100 (1e & 3e deel)
---------------- pauze -----------------
Pianotrio nr. 1 in B groot, op. 8
Pianokwartet nr. 3 in c klein, op. 60
3 februari 2024 - Delphine Trio & Marijke Beute
Klarinetsonate in Es groot, op. 120
2 Liederen voor alt, cello & piano, op. 91
----------------- pauze ----------------
Selectie uit korte stukken voor cello & piano
Klarinettrio in a klein, op. 114
1 juni 2024 - Strijksextet Jobine & friends
J. Brahms - Strijksextet in Bes groot, op. 18
J. S. Bach - selectie uit die Kunst der Fuge
F. Schubert - Quartetsatz in c klei, D 703
J. S. Bach - chorale 'Er kenne mich mein huter'
J. Brahms - Strijksextet in G groot, op. 36 - deel 4
Over Jobine & friends Ensemble
Novilė Maceinaitė - viool
Laura Lunansky - viool
Connie Pharoa - altviool
Iteke Wijbenga - altviool
Ketevan Roinishvili - cello
Jobine Siekman - cello
De Litouwse violiste Novilė Maceinaitė begon haar muzikale opleiding op 7-jarige leeftijd. Na haar studie aan de National M. K. Čiurlionis school of Arts in Vilnius bij Dainius Puodžiukas, vervolgde ze haar Bachelor en Master studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze kreeg hier les van Philippe Graffin, Ilona Sie Dhian Ho en Janet Krause. Ook maakte zij deel uit van de Orkest Academy en speelde zij o.a. met het Residentie Orkest. Novilė volgde masterclasses bij o.a. Andras Keller, Vera Beths, Stephan Picard, Michel Strauss, Jean Bernard Pommier, Maria Milstein, het Debussy Quartet en Danel Quartet. Ze won prijzen bij (inter)nationale concoursen, zoals Pavasario Sonata, J. Urba en B. Dvarionas in Vilnius, speelde met het St. Kristoforas Kamerorkest, trad op in veel Europese landen en China, en toerde als soliste door Litouwen met het Vioolconcert van Max Bruch. Speciale interesse heeft Novilė voor nieuwe muziek en multimedia. Ze trad op met ensembles als ASKO Schoenberg, New European Ensemble, Modelo 62 en Shapeshift. Ze werkte daarbij met hedendaagse componisten, gebruikmakend van akoestische of elektronische muziek in combinatie met computergraphics en belichting-technieken. Onlangs ontving Novilė een bijdrage van de Litouwse Raad voor Cultuur en dankzij een bijdrage van “Stichting Eigen Muziekinstrument” kon Novilė een viool van Camillo Mandelli “da Calco” (1923) aanschaffen.
Laura Lunansky
(1995, Utrecht) is a Dutch violinist with Argentinian origins. She's
first violinist of the London-based Behn Quartet and is founding member
of ‘de Formule’, a Dutch ensemble that focuses on interdisciplinary
chamber music performances, winner of the Grote Kamermuziek Prijs 2018
and ensemble in residence of Festival Classique.
Laura is a recipient
of the Villa Musica stipendium since 2021 and appears regularly with
the Mahler Chamber Orchestra, Dresdner Festspielorchester, Balthasar
Neumann Ensemble, Netherlands Chamber Orchestra, Asko| Schoenberg
ensemble and the Rotterdam Philharmonic Orchestra amongst others.
She's active as a contemporary, classical as well as baroque violinist.
She
has performed for the Dutch Embassy as a soloist and with her ensemble
in Kroatia, Mexico, Canada, Slovenia, Iceland and Italy.
Besides
playing the violin she works as a presenter and judge in competitions
and hosts a radioshow about the ins and outs of classical music on
Echobox radio.
Connie Pharoah, viola (London, UK), currently performs with the Netherlands Radio Philharmonic and Amsterdam Sinfonietta. She is currently pursuing her master’s degree at the Conservatoire van Amsterdam with Nobuko Imai and Marjolein Dispa. Previously, she studied with Andriy Viytovych, Bryony Gibson-Cornish and Gabrielle Lester at the Royal College of Music where she completed her B.M. with a first-class degree. While there Connie performed as principal violist for all the college orchestras, and won the Viola Prize in her second year. In London Connie worked with the BBC Symphony Orchestra and London Octave Ensemble, and founded the Seida Ensemble. She has also performed with the Ebenos Ensemble, Serpentine Ensemble, Sepia Quartet, and Pharoah Trio. She has participated in chamber music festivals, masterclasses, and academies across Europe including Schiermonnikoog, Maiastra, AIMS, IMS Prussia Cove, Lac Leman, and Zermatt Academy.
Iteke Wijbenga is als altvioliste actief in de kamermuziek, in orkesten en als solist. Ze werkte samen met gerenommeerde musici als Severin von Eckardstein, Rainer Schmidt (Hagen Quartet) en Rick Stotijn en speelde op diverse festivals zoals Aurora Chamber Music Festival (Zweden), het Peter de Grote Festival, het Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog, Grachtenfestival en het Wonderfeel Festival. Tijdens het laatste festival was ze solist in het Dubbelconcert van Max Bruch samen met Lars Wouters van de Oudenweijer. Ze is lid van het Helios Trio en het Intercontinental Ensemble. Met deze en andere ensembles treedt ze regelmatig op in zalen zoals het Concertgebouw en het Muziekgebouw aan ’t Ij. Ze nam deel aan festivals als het Grachtenfestival in Amsterdam en het Harmos Festival (Portugal) en was ze meerdere malen te gast op NPO Radio 4 en op NPO2 bij Podium Witteman. Sinds 2016 is ze ook lid van het Residentie Orkest. Daarnaast is ze gastaanvoerder bij het Kölner Kammerorchester en remplaçeert ze bij orkesten als het Concertgebouworkest en het Nederlands Kamerorkest. Naast moderne altviool speelt ze ook graag in authentieke (barok)setting. Als docent assisteert ze Sven Arne Tepl aan het Conservatorium van Amsterdam. Met grote dank aan onder andere Stichting Eigen Muziekinstrument bezit ze een altviool van Jürgen Manthey, waar ze met veel liefde op speelt. Ze speelt met een strijkstok van J.S. Finkel, haar in bruikleen gegeven door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.
Ketevan Roinishvili
komt uit een muzikale familie in Tbilisi (Georgië). Ketevan studeerde
aan het Muziek Gymnasium bij Professor Mikheil Khoshtaria en werd
aangenomen op het Conservatorium van Tbilisi, waar zij tot Augustus
studeerde bij Professor Tamara Gabarashvili. Zij sloot haar bachelor af
onder leiding van Dmitri Ferschtman en haar master examen onder leiding
van Floris Mijnders. Ook studeerde zij in Wenen bij Professor Reinhard
Latzko. Ketevan sloot haar examens af met de hoogst mogelijke
onderscheiding. Ketevan is een vooraanstaand soliste en kamermusicus.
Zij won diverse nationale en internationale prijzen waaronder Dutch
Classical Talent, het Georgisch nationaal concours en het Servais
international concours. Zij werkte samen met musici als Maria Milstein,
Dana Zemtsov, Nora Fischer, Dmitri Ferschtman, en Natalia Gutman. Ook
soleerde zij met diverse orkesten en werkte samen met dirigenten als
Adrian Prabava en Cem Mansur. Ketevan treedt regelmatig op in binnen- en
buitenland, onder andere in het kader van het Dutch Classical Talent
Concours, New Masters on Tour en de ‘Servais society’. Ketevan gaf
concerten en tournees in Nederland, België, Brazilië, Duitsland,
Noorwegen, Frankrijk, Georgië, Italië, en Zwitserland. De Russische
dirigent Lev Markiz en de ‘Stichting vrienden van het Conservatorium van
Tbilisi’ maakten het mogelijk voor Ketevan om in Nederland te komen
studeren. Met hun hulp was het ook mogelijk haar huidige cello aan te
schaffen. Haar strijkstok is een ‘Fetique’en wordt geleend van het
Nationaal Instrumentenfonds (NMF).
Over Jobine Siekman
Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Ze won zowel solistische prijzen (Nationaal Cello Concours Amsterdam 2016 & Anna Shuttleworth Bach Prize 2016) als in diverse ensembles zoals het Alkyona Quartet, het Chloé Trio & het Delphine Trio. Het BBC Music Magazine publiceerde in december 2020 een interview met Jobine als ‘Rising Star’. Ze was als de 19/20 Mills Williams Junior Fellow verbonden aan de Royal College of Music in Londen, waar ze eerder een Bachelors of Music diploma met docent Melissa Phelps en Master of Performance diploma bij Richard Lester behaalde. Jobine was meerdere malen live te horen op Radio 4 en BBC Radio 3 en verscheen op TV bij Podium Witteman als ‘Jonge Held’. Ze gaf concerten in o.a. Wigmore Hall, Carnegie Hall, Royal Albert Hall, Tivoli Vredenburg en het Concertgebouw Amsterdam als soliste en in diverse kamermuziekensembles. In 2019 maakte ze haar debuut als solist met het Simon Bolivar Orkest in het celloconcert van Schumann. Ze is medeoprichter van het StringWood Festival in Katwijk, ook is ze als artistiek adviseur verbonden aan het Huygens Festival. Vorig jaar bracht ze samen met pianist Matthew Lam haar opname uit van ‘Le Grand Tango’ van Piazzolla op alle streaming platforms, opgenomen in Abbey Road Studios in 2021. Dit seizoen speelt ze de gehele cyclus van Bach Suites in haar eigen nieuwe serie ‘Helemaal (gek op) Bach’ in Groningen. Haar instrument, een cello van Lefèbvre en ook strijkstok (Fetique), heeft ze in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.
Over het Delphine Trio
Het Delphine Trio brengt drie gepassioneerde jonge musici uit verschillende hoeken van de wereld samen: de Australische klarinettist Magdalenna Krstevska, de Nederlandse cellist Jobine Siekman en de uit Zuid-Afrika afkomstige pianist Roelof Temmingh. Het Delphine Trio, dat opgericht is in 2020 aan het Royal College of Music (RCM) in Londen, bestaat uit een mix van individueel instrumentaal talent, zij vinden elkaar in hun passie voor divers repertoire. Het is bijzonder dat alle leden van het trio een masteropleiding aan de RCM afgerond hebben én ook een RCM Junior Fellowship hebben gekregen. Het Delphine Trio was finalist in de Royal Overseas League Competition 2022 in Londen en hebben muziek opgenomen in de Abbey Road Studios. Ze hebben opgetreden op Britse muziekfestivals en series zoals Buxton International Festival, Banstead Arts Festival, de Kensington & Chelsea Music Society Concert Series en de Royal Albert Hall Classical Coffee Morning Series. In Nederland traden ze op in Almere, Loosdrecht en het Mosterdzaadje. In 2022 ontving het Delphine Trio een beurs van het Mengelberg Fonds om deel te nemen aan de Apeldoorn Masterclass reeks. Ze hebben coaching gekregen van gewaardeerde muzikanten waaronder Colin Lawson, Charles Neidich en Danny Driver. Het Delphine Trio is een fervent voorstander van diversiteit in klassieke muziek en probeert dit te weerspiegelen door het beschikbare repertoire- en daarmee ook hun concertprogrammering verder te verkennen. Door hun kennis van ondervertegenwoordigde werken en componisten uit te breiden, hebben ze opgetreden in tal van diversiteit initiatieven bij de RCM, zoals de FestivALL (het inaugurele RCM-diversiteitsfestival) en het Woodwind Diversity Concert, met muziek van Louise Farrenc en Elisabeth Lutyens. “.. the Delphine Trio looks set to become a major presence, with playing, and programming, full of vitality and imagination.” - Mike Wheeler, Classical Music Daily 2022
Over Coraline Groen
Coraline
Groen (1996), winnares van de Oskar Back Prijs en publieksprijs van het
Nederlands Vioolconcours 2020, wordt beschouwd als een van de
topviolisten van haar generatie. ,,Zeer stijlbewuste speler, gevoel voor
de lange lijn, lef om de meest ingetogen klanken te produceren,
eigenzinnige cadenzen, spannend en edel spel” waren enkele woorden van
de jury. Als soliste was zij te horen met onder meer het Residentie
Orkest, het Atheneum Kamerorkest en het Britten Jeugd Strijkorkest. In
augustus 2022 zal zij als Young Artist in Residence bij de NJO
Muziekzomer een aantal projecten ontwikkelen; waaronder een uitvoering
van het vioolconcert van Benjamin Britten met het Nationaal Jeugdorkest. Coraline
begon met vioolspelen toen ze drie jaar oud was. In 2019 behaalde zij
haar masterdiploma bij Vera Beths aan het Koninklijk Conservatorium in
Den Haag met een tien met onderscheiding voor ,,haar veelzijdigheid,
creativiteit, en haar muzikale en inspirerende persoonlijkheid”. Ze
studeerde tijdens haar bachelorstudie in Den Haag bij Peter Brunt,
Philippe Graffin en in Londen aan de Royal Academy of Music bij Rodney
Friend. Coraline won eerste prijzen op het Britten Vioolconcours en het
Prinses Christina Concours, en de tweede prijs bij het Nationaal
Vioolconcours Davina van Wely. Tijdens haar studie nam ze deel aan de
academies van het Koninklijk Concertgebouworkest (2018/2019) en het
Residentie Orkest (2017/2018). Bij onder meer de Gustav Mahler Academy,
de Cambridge International String Academy en het Festival Jong Talent
Schiermonnikoog volgde ze masterclasses. Als
veelgeprezen kamermusicus is Coraline regelmatig is zij te gast op
festivals zoals het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht, ICMF
Wassenaar, Februari Festival en het Delft Chamber Music Festival, en met
zowel bajanspeler Robbrecht Van Cauwenberghe als pianist Rik Kuppen
vormt zij een vast duo. Sinds 2020 is zij actief als tweede violiste bij
het Koninklijk Concertgebouworkest.
Over Rik Kuppen
Pianist Rik Kuppen is solist en kamermusicus. Hij is lid van het Brackman Trio en pianokwintet De Formule, en is duopartner van klarinettist Jelmer de Moed en violiste Coraline Groen.
Met De Formule, een experimenteel ensemble dat verschillende kunstdisciplines combineert, won hij De Grote Kamermuziekprijs. Daarnaast was hij onder meer finalist van de YPF European Piano Competition en het Dutch Classical Talent traject. Hiermee maakte hij een tournee door de grote zalen van Nederland met een voorstelling waarin muziek en poëzie, belichting en acteren samensmolten. De voorstelling kwam tot stand in samenwerking met gerenommeerd operaregisseur Wim Trompert en dichter Myrte Leffring. De jury omschreef Rik als een ware ‘kleurenvirtuoos’. In 2022 verscheen zijn solo-cd ‘Geruchten’ met werken van Prokofjev, en zijn debuut-cd als duo met Jelmer de Moed bij AVROTROS Klassiek.
Rik studeerde bij Ellen Corver aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, waar hij zijn masterdiploma in 2017 behaalde. Hij volgde masterclasses bij o.m. Lars Vogt, Edith Fischer en Ronald Brautigam en werd met zijn ensembles gecoacht door o.m. Eberhard Feltz, Reinbert de Leeuw en Vera Beths.
Sinds november 2019 wordt Rik gesponsord door het Kralings Muziekfonds Stringendo. Hij heeft een Steinway & Sons vleugel in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.
Location
Lutherse Kerk, 9711KC